Therapie

Bent u tijdens de coronacrisis een dierbare verloren en heeft u behoefte aan online rouwbehandeling?

Op deze pagina vindt u meer informatie over de kosteloze behandeling die wij sinds oktober 2020 aanbieden in het kader van een wetenschappelijk onderzoek. 

Over het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om de effecten van een online rouwbehandeling te evalueren voor mensen die een dierbare hebben verloren tijdens de coronacrisis. Dit kan aanwijzingen bieden voor het verbeteren van effectieve hulp voor nabestaanden van een overlijden tijdens de coronacrisis. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Rijksuniversiteit Groningen

Behandeling  

De kosteloze behandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie die speciaal is gericht op rouw na het overlijden van een dierbare tijdens de coronacrisis. Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie waarbij actief en doelgericht emotionele problemen in kaart worden gebracht. De behandeling wordt online aangeboden via het internet. De behandeling doorloopt u zelfstandig, zonder ondersteuning van een therapeut. De behandeling neemt circa twee uur per week in beslag en duurt in totaal 8 weken. Tijdens de behandeling kunnen onder meer complexe rouwklachten aan bod komen. 

Links op deze pagina vindt u onder ''Downloads'' de volledige informatiebrochure met specifieke informatie over het onderzoek en de behandeling.

Voor wie          

De behandeling wordt aangeboden aan volwassen personen die tenminste drie maanden geleden een dierbare hebben verloren tijdens de coronacrisis (periode maart 2020 tot heden) en behoefte hebben aan hulp. Mensen kunnen deelnemen aan de behandeling als zij klachten van posttraumatische stress, verstoorde rouw en/of depressie ervaren. Dit wordt vastgesteld aan de hand van een telefonisch interview.

Wat kunt u verwachten?  

  • Na aanmelding volgt er een telefonisch interview met de uitvoerend onderzoeker vanuit de Universiteit Utrecht.
  • De behandeling maakt deel uit van wetenschappelijk onderzoek, om die reden wordt u voor en na de behandeling gevraagd een aantal vragen te beantwoorden in een telefonisch interview. 
  • Op basis van uw antwoorden op de vragen in het telefonisch interview wordt bepaald of u in aanmerking komt voor deelname aan het onderzoek.

Hoe meldt u zich aan?      

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar info@rouwencorona.nl of door op onderstaande button 'Deelnemen aan behandeling' te klikken. Voor nadere informatie kan contact worden opgenomen met onderzoekster: drs. Lyanne Reitsma 06 222 99 573 of via info@rouwencorona.nl

Wilt u meer informatie?    

Op deze website vindt u veel meer informatie over ons onderzoek en de therapie. Neem gerust een kijkje. Ook zijn wij al meerdere keren met het onderzoek in de media geweest. Een overzicht hiervan vindt u onder het tabblad ''In de media'' bovenaan deze pagina.

Deelnemen aan behandeling